top of page

|| Meditate like a Muse ||


Αρχή του μίτου της μεταμόρφωσης. 9 Φεβρουαρίου. Που να γνώριζα τότε ότι η ανατολή εκείνου του ηλίου θα σηματοδοτούσε την ανατολή της δικής μου ψυχής. Σήμερα, όμως, το γνωρίζω και επιθυμώ να το μοιραστώ μαζί σας.


Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατά καιρούς πειραματίζομαι με διαφορετικές τεχνικές ή τελετουργικά για το πώς να ξεκινήσω και να τελειώσω τη μέρα μου. Δοκιμάζω. Απογοητεύομαι. Ενθουσιάζομαι. Μένω πιστή. Παρεκκλίνω. Και ξανά από την αρχή. Τους τελευταίους μήνες ένιωθα ότι τα τελετουργικά του ξυπνήματος και του ύπνου είχαν γίνει άοσμα και άχρωμα με αποτέλεσμα να ξεθωριάσουν τελείως. Σε γεύση. Σε όλα. Η λέξη «αφύπνιση» μου χτυπούσε δειλά το καμπανάκι κι εγώ όφειλα να το ακούσω. Είχε έρθει η ώρα για αλλαγή.


Αρχή του μίτου της μεταμόρφωσης. Αυτό αποζητούσα. Και δίχως να το πολυσκεφτώ αποφάσισα να ακολουθήσω ένα τελετουργικό που δοκιμάζω για πρώτη φορά και που σήμερα ευγνωμονώ τον εαυτό μου για εκείνη την απόφαση που πήρα στις 8 Φεβρουαρίου και μου επιφύλασσε πολλές στιγμές «hatha». Στιγμές «hatha» αποκαλώ όλες εκείνες τις στιγμές που έχουν κάτι από Ήλιο και κάτι από Σελήνη. Άρα μια τέλεια ολοκληρωμένη στιγμή. Μια στιγμή ευτυχίας.


Αρχή του μίτου της μεταμόρφωσης. Το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου διάλεξα ένα από τα πολλά άγραφα ημερολόγια που έχω και εμπνεύστηκα το «Self-reflection Journal» ή αλλιώς «Meditate like a Muse»…

 


 

Ακολουθεί αναλυτικά το δικό μου τελετουργικό για ένα όμορφο ξύπνημα και για έναν ακόμη πιο όμορφο ύπνο.


Ανοίγω τα βλέφαρα. Φτιάχνω ένα τσάι. Πλένω το πρόσωπό μου και φοράω την αγαπημένη μου πλέον κρέμα προσώπου, που μου ανεβάζει τη διάθεση μυρίζοντάς την και την απλώνω τελετουργικά στο πρόσωπό μου. Φτιάχνω όμορφα τα μαλλιά μου, φοράω ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και ανάβω το palo santo μου. Περπατάω στο σπίτι αφήνοντας το μεθυστικό του άρωμα να « ποτίσει» κάθε κύτταρο του κορμιού και κάθε κύτταρο του χώρου. Έπειτα κάθομαι σε μία όμορφη γωνιά του σπιτιού. Άλλοτε μένω στο κρεβάτι. Ή και στο πάτωμα ακόμη. Δεν θέλω να καταπιέζομαι και γι’ αυτό. Και προετοιμάζομαι για τον δικό μου «διαλογισμό». Ανάβω ένα κερί, διατηρώ χαμηλό φωτισμό στο δωμάτιοκαι παίρνω το αγαπημένο ημερολόγιο στα χέρια. Γράφω τη λέξη mantra και ακολουθεί η διαίσθηση της στιγμής. Για παράδειγμα το πρώτο mantra που επέλεξα εγώ είναι το «επιλέγω το θαύμα». Και ένιωσα την καρδιά μου ανοιχτή να μου φανερωθεί το οποιοδήποτε θαύμα της ημέρας.


Έπειτα κλείνω τα βλέφαρα, έρχομαι σε μια διαλογιστική θέση και για 5-15 λεπτά αφοσιώνομαι στην παρατήρηση της αναπνοής και των σκέψεων που αναδύονται όταν κλείνουμε τα βλέφαρα. Με μουσική ή χωρίς. Με καθοδηγούμενο διαλογισμό ή έμπνευση της στιγμής. Η διαδικασία της αυτό-κάθαρσης μέσω της ενδοσκόπησης δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί σκληρή δουλεία. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία θεραπευτική για τη ψυχή κι γι’ αυτό επιτακτική.

Το πρώτο μέρος του τελετουργικού κλείνει τον κύκλο του εδώ. Για να ανοίξει πάλι λίγο πριν κλείσω τα βλέφαρά μου. Η στιγμή για βουτιά στο συναίσθημα και στην ανασκόπηση της ημέρας.Γράφω 3 λέξεις:


Mood Gratitude Self-care

Κι έτσι καταγράφω με τη σειρά συνοπτικά: 1) τα συναισθήματα που ένιωσα εκείνη την μέρα , 2) τα γεγονότα εκείνα που με έκαναν να νιώσω ευγνωμοσύνη, 3) τι έκανα για την αυτοφροντίδα μου και πόσο χρόνο αφιέρωσα μέσα στην ημέρα ( π.χ. γιόγκα, μασάζ, ιδιαίτερη περιποίηση προσώπου, ένα home spa κτλ). Μετά από αυτό μένω για λίγα λεπτά σε σιωπή με βλέφαρα κλειστά. Time to prepare myself for sleep.

Προσωπικές παρατηρήσεις αυτών των ημερών:


1) Ξυπνάω και κοιμάμαι με χαρά, έμπνευση και ευλογία.

2) Μου δημιουργείται μια γλυκιά ανυπομονησία όταν πλησιάζει το βράδυ κι εγώ αφιερώνω αυτά τα λεπτά στον εαυτό μου για να αναλογιστώ πως ήταν το πρωινό μου- το δώρο μου – η μέρα που μου δόθηκε.

3) Το γράψιμο είναι μια μορφή διαλογισμού. Κάποιοι, όπως κι εγώ, μπορεί να ζορίζονται κάποιες μέρες ή και όλες τις μέρες να μένουν ακίνητοι και να παρατηρούν την αναπνοή τους. Δοκίμασε, λοιπόν, να γράψεις. Το γράψιμο είναι μια πολύ εσωτερική διαδικασία που θα σε χαλαρώσει και θα σε βοηθήσει να κάνεις αυτή την επανεκκίνηση που έχεις ανάγκη. RESTART NOW.

4) Η καθημερινή και ευλαβική χρήση ημερολογίου βοήθησε στην ανάκτηση της δημιουργικότητάς μου και της έμπνευσής μου.

5) Μου υπενθύμισε τη χαρά της ζωής.

6) Με βοήθησε να δω με τα ίδια μου τα μάτια (καθώς τα γράφω) τι κάνω μέσα στην ημέρα για εμένα, πόσο χρόνο αφιερώνω για το πνεύμα μου, το σώμα μου και τη ψυχή μου.

7) Αντιλαμβάνομαι καλύτερα τα σπουδαία και ασήμαντα γεγονότα μέσα στην ημέρα λόγω της ανασκόπησης που κάνω. Έτσι αντιμετωπίζω με καθαρό νου τα συναισθήματά μου.

8) Όταν το mantra μου, η αρχική μου πρόθεση πηγάζει από την καρδιά, τότε το σύμπαν με κάποιον τρόπο θα μου το εκδηλώσει. Αλλά μόνο όταν πηγάζει από την καρδιά, από αγνή πρόθεση ή διαίσθηση. Η πραγματικότητα με φέρνει αντιμέτωπη με αυτό που ζήτησα!

Σε προσκαλώ, λοιπόν, σε ένα διαφορετικό #challenge αυτοφροντίδας. Σε προσκαλώ και σε προκαλώ να δοκιμάσεις για 14 μέρες το τελετουργικό αυτό με παραλλαγές ή όχι και να συνδεθείς βαθιά με τα συναισθήματά σου!

Mantra – Mood – Gratitude – Self love


Οι 4 μαγικές λέξεις της ημέρας.Το #challenge αυτό δεν έχει κάποιο έπαθλο. Δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι. Υπάρχεις μόνο εσύ και ο εαυτός σου. Ο δικό σου ιερός χώρος μέσα στο σπίτι, το δικό σου μοναδικό ημερολόγιο και οι δικές σου ιερές #hatha στιγμές.


Μέσα σε αυτές τις 14 μέρες θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μου φωτογραφίες από κάποιες δικές σου στιγμές. Πως βιώνεις την ιερότητα του γραψίματος στο χαρτί, τι σου χάρισε ευλογία μέσα στην ημέρα ή τι είναι αυτό που έκανες για να προσφέρεις ένα κύμα αγάπης στον εαυτό σου, στον εαυτό σου που αξίζει τους ωκεανούς όλου του κόσμου.


Θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μου αυτό το βίωμα! Αυτό το ταξίδι της βαθιάς ενδοσκόπησης με προορισμό την αυτοπραγμάτωση. Γιατί όλα ξεκινούν και καταλήγουν εκεί.


Το κοινό μας #challenge αυτοφροντίδας #meditatelikeamuse ξεκινάει την Πέμπτη 24.02.22 και για 14 μέρες θα είναι σαν συνδεόμαστε νοητά με την καλημέρα του Ηλίου και την καληνύχτα της Σελήνης. Γι’ αυτές τις ημέρες θα μοιράζομαι κι εγώ μαζί σας κάποιες δικές μου προσωπικές στιγμές από το τελετουργικό του ξυπνήματος και του ύπνου. Στο τέλος του #challenge θα χαρίσω ένα συμβολικό δώρο σε μία από εσάς τις μούσες μου! Είστε και θα είστε για πάντα η ΕΜΠΝΕΥΣΗ και το ΦΩΣ μου! Σας ευχαριστώ βαθιά και ειλικρινά για το κοινό μας ταξίδι!


Υ.Γ. Και μόνο η πράξη του γραψίματος πυροδοτεί κάτι το μαγικό. Εξοικειωθείτε με το να ξέρετε ακριβώς τι θέλετε. Χύνοντας μελάνι και αδειάζοντας την καρδιά σας, θα νιώσετε γαλήνιες.


MEDITATE LIKE A MUSE

bottom of page