top of page

5+1 συμβουλές από την Αγιουρβέδα για το φθινόπωρο

Updated: Nov 22, 2021


Αγαπημένοι μου φίλοι,

τελευταία μέρα του Οκτώβρη σήμερα και σκέφτηκα να μιλήσουμε για το φθινόπωρο σε συνδυασμό με το ολιστικό σύστημα υγείας που ακούει στο όνομα Αγιουρβέδα. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το φθινόπωρο είναι η εποχή της Vata Dosha. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι Ντόσα (Dosha) και ο καθένας προκύπτει από έναν συνδυασμό στοιχείων: η Βάτα από τον Αέρα και τον Αιθέρα, η Πίττα από την Φωτιά και το Ύδωρ, και η Κάφα από το Ύδωρ και τη Γη. Η Βάτα Ντόσα, όταν είναι σε ισορροπία μέσα μας, φέρει μαζί της ποιότητες όπως η έμπνευση, η δημιουργικότητα, ο αυθορμητισμός, ενώ όταν διαταράσσεται ακολουθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, άγχους, νευρικότητας, φόβου και ανησυχίας.


Λέξεις κλειδιά: κίνηση, ξηρότητα, ελαφρότητα ~

Μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου θα καταφέρει το σώμα να βιώσει ομαλά τη μετάβαση από τη θερμότητα του καλοκαιριού στο κρύο του χειμώνα.


 


 

5+1 συμβουλές για το φθινόπωρο


SLOW DOWN: Προσπάθησε όσο μπορείς να αφήσεις στην άκρη το multitasking, το φαγητό στο «πόδι», τους έντονους ρυθμούς μέσα στο 24ωρο σου και να γίνεις πιο συνειδητός στην κάθε μεμονωμένη ιερή στιγμή. Από τη στιγμή που θα επιλέξεις να καταναλώσεις ένα γεύμα σου μέχρι και τη στιγμή που θα επιλέξεις να σιδερώσεις τα ρούχα σου. Stay present! Breathe the moment consciously!


PROTECT THE BODY FROM COLD AND WIND: Ντύσου ζεστά από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τα πέλματα για να κρατήσεις μακριά την υπερβολική Vata που προέρχεται ούτως η άλλως από τον καιρό.


EAT MOIST AND WARM FOODS: Απόφυγε τις κρύες και ωμές τροφές και πρόσθεσε στη δίαιτα σου ζεστές και καλά μαγειρεμένες τροφές. Οι σούπες (ιδανικά με καρότα, κολοκύθα, φασολάκια) τα γλυκά φρούτα όπως η μπανάνα και τα μήλα , τα ήπια μπαχαρικά όπως το τζίντζερ, η κανέλα, το μαύρο πιπέρι, η ρίγανη και το δεντρολίβανο είναι κάποιες από τις γεύσεις που θα ήταν καλό να επιλέξεις προκειμένου να ισορροπήσεις τη Βάτα Ντόσα μέσα στο σώμα.MAKE OIL YOUR BEST FRIEND: Το φθινόπωρο- η εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρότητα- είναι η ιδανική περίοδος για να χρησιμοποιήσεις περισσότερο τα έλαια σώματος που εσύ αγαπάς. Προσωπικά, χρησιμοποιώ φυτικά έλαια όλο τον χρόνο καθώς το δέρμα μου είναι ξηρό και η βαθιά ενυδάτωση προέρχεται μονάχα από τα body butters και τα λάδια. Το αμυγδαλέλαιο, το λάδι καρύδας, το σταφυλέλαιο, το argan oil και το λάδι jojoba είναι κάποιες από τις προτάσεις μου για εσένα.


KEEP GROUNDED: Όσον αφορά την πρακτική σου, δούλεψε θέσεις που σε γειώνουν και καλλιεργούν μέσα σου το στοιχείο της γης. Οι όρθιες θέσεις, τα hip-openers, η yin yoga και ο χαιρετισμός τη σελήνης θα εναρμονίσουν το σώμα σου με την εποχή που διανύουμε. Κράτησε μία ισορροπία μεταξύ των δυναμικών μαθημάτων και των πιο ήπιων πρακτικών και θυμήσου να κινείσαι αργά και βελούδινα όπως ένας τρυφερός άνεμος του φθινοπώρου.


RESTART NOW: Το φθινόπωρο σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Είναι η εποχή της εκκίνησης και της αναθεώρησης. Κάνε ένα βήμα πίσω, παρατήρησε τα θέλω σου, βάλε εκ νέου τις προτεραιότητές σου και ζήσε τα όλα από την αρχή. Refresh your mind!


Με ζεστασιά,

Κατερίνα38 views2 comments
bottom of page