top of page

4 τρόποι για να πηγαίνεις κάθε βράδυ για ύπνο έχοντας ένα σπίτι τέλεια τακτοποιημένο!Τακτοποιημένο σπίτι σημαίνει ηρεμία. Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στο ζεν που οφείλει να γεύεται ο νους και το πνεύμα. Η ακαταστασία προκαλεί ταραχή στο νου ενώ εμείς προσπαθούμε μέσα από την πρακτική της γιόγκα και του διαλογισμού να ησυχάσουμε το «μέσα» μας – ένα «μέσα» άμεσα συνδεδεμένο με τον «εξω»τερικό κόσμο που αλληλεπιδρά κάθε λεπτό με εμάς.


Οι Ιάπωνες ανέκαθεν θεωρούσαν τη φροντίδα για καθαριότητα κάτι περισσότερο από απλή δουλειά. Η καθαριότητα δεν σημαίνει μόνο την απομάκρυνση της βρομιάς~ είναι επίσης συνδεδεμένη με την «καλλιέργεια του νου». Σύμφωνα με τον Βουδισμό τίποτα δεν έχει φυσική μορφή (τάι). Δηλαδή, σε τίποτα αυτό καθαυτό δεν υπάρχει «ουσία». Ο όρος «μοτάινάι», που στα ιαπωνικά σημαίνει «σπατάλη», προέρχεται από αυτή τη λέξη. Μα αν κάτι δεν έχει ουσία, πως υπάρχει; Τα πράγματα υπάρχουν, λοιπόν, επειδή σχετίζονται μεταξύ τους και το καθένα στηρίζει την ύπαρξη του άλλου. Η ιαπωνική έννοια της «μη σπατάλης» δεν αφορά μόνο την αποφυγή αλόγιστης κατανάλωσης – εμπεριέχει και ένα πνεύμα ευγνωμοσύνης προς τα αντικείμενα. Να εκτιμάτε τα πράγματα που έχετε. Κι αν κάλυψαν τις ανάγκες σας και δεν τα θέλετε πια, χαρίστε τα σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν μετά από εσάς για να λάμψουν ξανά.***

Επιστροφή στην καθαριότητα του σπιτιού. Καθαρό σπίτι ~ καθαρός νους.


Παρακάτω σου προτείνω 4 τρόπους ώστε κάθε βράδυ να πέφτεις για ύπνο έχοντας ένα σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο:Φτιάξε το κρεβάτι σου: Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σου είναι να τακτοποιήσεις τον προσωπικό σου χώρο. Προσπάθησε να ξυπνάς με το φως του ήλιου για να συγχρονίζεις το σώμα σου με το σύμπαν. Άνοιξε τα βλέφαρα έχοντας ένα χαμόγελο ευγνωμοσύνης ζωγραφισμένο στα χείλη και πάρε μερικές απολαυστικές αναπνοές σε μία άνετη καθιστή θέση. Δούλεψε κυκλικές κινήσεις με την λεκάνη και τους καρπούς ώστε να αρχίσεις να ξυπνάς τη ροικότητα με χάρη στο κορμί. Έπειτα, κατευθύνσου στην κουζίνα, φτιάξε ένα ζεστό τσάι και επέστρεψε στο δωμάτιο για να τακτοποιήσεις τον πιο ιερό χώρο του σπιτιού. Άνοιξε τα παράθυρα, νιώσε το δροσερό αεράκι να χαϊδεύει το πρόσωπό σου και στρώσε το κρεβάτι σου με αγάπη. Το στοιχείο του αέρα που συνδέεται με το τσάκρα της καρδιάς θα αφήσει μια γλυκιά επίγευση αισιοδοξίας στα χείλη.Καθάρισε ενώ μαγειρεύεις: Η κουζίνα είναι ένας χώρος που μπορεί να μείνει πολύ εύκολα ατακτοποίητος αν δεν πλύνεις τα πιάτα την στιγμή που πρέπει, δεν πετάξεις τις άδειες συσκευασίες τροφίμων, δεν απολυμάνεις με ένα καθαριστικό (κατά προτίμηση φυσικό) τον πάγκο της κουζίνας και δεν σκουπίσεις το πάτωμα. Όσο το φαγητό βρίσκεται στον φούρνο ή την κατσαρόλα, είναι μια καλή ευκαιρία να καθαρίσεις πρώτα την κουζίνα σου και έπειτα να περάσεις γρήγορα και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.


Τακτοποίησε πριν φύγεις από ένα δωμάτιο: Ακούγεται απλό, όμως δεν είναι. Πολλές φορές μπορεί να αφήνουμε άπλυτα πιάτα στον νεριχύτη, να δοκιμάζουμε ρούχα και να αφήνουμε αυτά που τελικά δεν επιλέξαμε στο κρεβάτι, να βαφόμαστε στο μπάνιο και να απλώνουμε παντού τα καλλυντικά μας, αυτά κι άλλα πολλά, τα οποία «αφήνουμε» για αργότερα και αυτό το αργότερα δημιουργεί ένα έξτρα άγχος σε εμάς όταν έρχεται η ώρα να τα τακτοποιήσουμε όλα μαζί. Ωστόσο, πριν αποχωρήσουμε από έναν χώρο του σπιτιού και κατευθυνθούμε για κάπου αλλού, είναι πολύ αποτελεσματικό να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά γύρω μας και να βεβαιωθούμε ότι όλα βρίσκονται στη θέση τους. Αν όχι, είναι ΕΚΕΙΝΗ η κατάλληλη στιγμή να συγυρίσουμε στα γρήγορα.


Βγάλε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα: Είναι πολύ σημαντικό να τακτοποιείς καθημερινά το σπίτι ώστε να υπάρχει μόνιμα μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαρότητας στον χώρο. Ωστόσο, κάποιες δουλειές του σπιτιού απαιτούν από εμάς να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο. Έτσι, με βάση το εβδομαδιαίο φόρτο εργασίας όρισε τις δουλειές του σπιτιού στις αντίστοιχες μέρες. Αν για παράδειγμα βάζεις πολλά πλυντήρια και το σιδέρωμα απαιτεί αρκετή ώρα και μέσα στη βδομάδα δυσκολεύεσαι να ανταποκριθείς σε αυτό, η Κυριακή είναι η ιδανική μέρα για εσένα για το συγκεκριμένο “housework”. Βάλε αυτή τη λίστα με το γενικό πλάνο καθαριότητας του σπιτιού στο ψυγείο κι έτσι ποτέ δεν θα ξεχνάς τους «χρυσούς» αυτούς κανόνες.

Εσύ πως διατηρείς το σπίτι σου τακτοποιημένο;

Θα χαρώ να μοιραστείς κάποιες ιδέες σου μαζί μου.

*** απόσπασμα από το βιβλίο «καθαρό σπίτι, καθαρό μυαλό», εκδόσεις Πατάκη.


https://youtu.be/YzrrfE_yGE8

66 views0 comments
bottom of page