top of page

Γιατί η savasana είναι τόσο σημαντική και γιατί πρέπει να τη δοκιμάσεις
Εάν υπέρ-προσπαθείς κι εσύ να αφεθείς στην savasana ή δυσκολεύεσαι να μείνεις ακίνητος και να απολαύσεις την γλυκιά απραξία της στιγμής, τότε αυτό το άρθρο είναι σίγουρα για εσένα.


Δεν υπάρχει τάξη γιόγκα που να μην περιλαμβάνει την τελική θέση (asana) της χαλάρωσης. Η savasana επιτρέπει στο σώμα και στο μυαλό σου να επεξεργαστεί όλη τη διαδικασία της μαγείας που βίωσες τα προηγούμενα λεπτά..Memories


Όταν έκανα το εκπαιδευτικό μου στη γιόγκα το 2017, συνειδητοποίησα πόσο πολύ με δυσκολεύει η savasana.. Ως practitioner τα 4 προηγούμενα χρόνια είχα συνηθίσει να μένω στη savasana για 4-5 λεπτά, επομένως δεν είχα αντιληφθεί ότι με δυσκολεύει αυτή η asana. Στο εκπαιδευτικό όμως όπου η savasana διαρκούσε περισσότερα λεπτά και συνοδεύονταν πολλές φορές και με οραματισμούς, ήρθα αντιμέτωπη με τον εαυτό μου. Παρατήρησα, λοιπόν, ότι ο νους μου δεν μπορούσε να «αδειάσει» και ένιωθα κάποιες πρωτόγνωρες συσπάσεις στο σώμα..Τι είναι αυτό που καθιστά αυτή τη θέση δύσκολη ; Η δυσκολία που έχουμε σαν άνθρωποι να αφηνόμαστε..


Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα γράψει για τη γοητεία του να αφήνεσαι..


 

Αφήνομαι : παθητική φωνή του ρήματος αφήνω


Αρχαία ελληνικά : ἀφίημι


Ετυμολογία : ἀπό + ἵημι


Συνώνυμες λέξεις : χαλαρώνω, ενδίδω, εμπιστεύομαι


Λόγια, δεύτερες σκέψεις, φόβοι, ενοχές παρουσιάζονται κάθε λεπτό της ημέρας, διεκδικώντας την προσοχή μας, κλέβοντας τη στιγμή και κρατώντας μας μακριά από την απόλαυση. Την απόλαυση της δικιάς μας στιγμής.


Σκεφτόμαστε το ΜΕΤΑ και ξεχνάμε να ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ.


Σκεφτόμαστε το ΜΕΛΛΟΝ και ξεχνάμε το ΤΩΡΑ.


Σκεφτόμαστε τον ΣΤΟΧΟ και ξεχνάμε να το ΖΗΣΟΥΜΕ.


Είναι τόσο εύκολο να αφήσεις το νου σου να τρέχει και να αναπολεί στιγμές του παρελθόντος, να σχεδιάζει ή να ανησυχεί για το αύριο που μπορεί να έρθει. Γιατί Μπορεί να έρθει. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, ούτε καν τα επόμενα 5 δευτερόλεπτα ζωής. Το μόνο που υφίσταται είναι το ΤΩΡΑ. Το δύσκολο είναι να ζούμε στο ΠΑΡΟΝ. Στο ΕΔΩ και στο ΤΩΡΑ. Να απομονώνουμε κάθε σκέψη και να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε την εκάστοτε στιγμή που το κάνουμε.


Επιστροφή στη #savasana .

Και στα οφέλη που αυτή επιφέρει..

Key benefits of taking time to rest in Savasana include:


Release: σε φέρνει σε μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης η οποία σε βοηθάει να απελευθερώσεις άγχος και τυχόν μυική ένταση που έχει προκληθεί.


Rejuvenate: μετά από μια ενεργητική πρακτική, η Savasana μπορεί να βοηθήσει στο να επανέλθει η θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα, να καλμάρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να επιστρέψεις σε φυσιολογική ροή αναπνοής.


Integrate: σου χαρίζει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να αφομοιώσεις όλες τις ποιότητες που καλλιεργήθηκαν στη διάρκεια της πρακτικής.


Όσον αφορά μια πιο ενεργειακή προσέγγιση, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η savasana βοηθά στην εξερεύνηση της pratyahara. Η απόσυρση του εαυτού από οποιαδήποτε εξωτερική πληροφορία – ερέθισμα, ούτως ώστε να αναδυθούν οι «κρυφές φωνές της ψυχής».


Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η savasana συνδέεται με την μείωση του άγχους και την καλύτερη ποιότητα ύπνου.


Υ.Γ. Αξίζεις κι εσύ την savasana. Μακάρι καθημερινά. Το νευρικό σου σύστημα θα σε ευγνωμονεί. Μάθε ποια είναι η αίσθηση του να είσαι για λίγα λεπτά σε συνειδητή ακινησία ..σε έναν κόσμο που τρέχει σε φρενήρεις ρυθμούς, ένα αναζωογονητικό διάλλειμα για αυτοπαρατήρηση είναι το «δώρο» που οφείλεις να χαρίσεις στον εαυτό σου.


With love,

K.💜


47 views0 comments

Comments


bottom of page